Bezlepková strava pro sportovce: výhody a nevýhody

Snímka obrazovky 2024-05-23 162943

 

Bezlepková strava se v posledních letech stává stále populárnější nejen mezi lidmi s celiakií nebo citlivostí na lepek, ale také mezi sportovci, kteří hledají způsoby, jak optimalizovat svůj výkon a zlepšit své zdraví. Tato stravovací strategie získává na popularitě díky řadě sportovců, kteří hlásí zlepšení energie, trávení a celkového pocitu pohody po přechodu na bezlepkovou dietu.

Bezlepková strava spočívá ve vyloučení všech potravin obsahujících lepek, což je protein nacházející se v obilovinách, jako jsou pšenice, ječmen a žito. Pro lidi s celiakií je bezlepková strava nezbytná, protože i malé množství lepku může způsobit vážné zdravotní problémy. Ovšem i ti, kteří netrpí celiakií, ale mají citlivost na lepek, mohou pociťovat různé zdravotní benefity z bezlepkové stravy. V následujících částech tohoto článku se podíváme na výhody a nevýhody bezlepkové stravy pro sportovce, abychom lépe pochopili, zda může být tato stravovací volba vhodná pro zvýšení sportovního výkonu a celkového zdraví.

CO JE BEZLEPKOVÁ STRAVA?

Bezlepková strava je typ diety, která vylučuje potraviny obsahující lepek. Lepek je protein nacházející se v některých obilovinách, konkrétně v pšenici, ječmenu a žitu. Pro lidi s celiakií, autoimunitním onemocněním, kde i malé množství lepku může způsobit vážné poškození tenkého střeva, je bezlepková strava nezbytností. Rovněž lidé s necelákální citlivostí na lepek mohou pociťovat různé zdravotní problémy po konzumaci lepku a často volí bezlepkovou stravu ke zmírnění příznaků.

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK:

Mezi běžné potraviny obsahující lepek patří:

Pšenice : všechny výrobky z pšeničné mouky, včetně chleba, těstovin, pečiva, cereálií a moučných směsí.

Ječmen : používá se často v pivu, sladu a některých polévkových směsích.

Žito : nachází se v některých druzích chleba, jako je například žitný chléb.

Triticale : hybrid pšenice a žita, často používaný v obilovinách a pečivu.

POTRAVINY BEZ LEPKU:

Potraviny přirozeně bez lepku zahrnují:

Ovoce a zelenina : všechny čerstvé a nezpracované druhy.

Maso a ryby : čerstvé a nezpracované.

Vejce : všechny druhy.

Mléčné výrobky : mléko, sýr, máslo, jogurt (s výjimkou ochucených nebo zpracovaných výrobků, které mohou obsahovat lepek).

Luštěniny : fazole, čočka, cizrna.

Ořechy a semena : všechny nezpracované druhy.

Bezlepkové obiloviny a mouky : rýže, kukuřice, quinoa, pohanka, amarant, proso, teff, mandlová mouka, kokosová mouka.

BEZLEPKOVÉ ALTERNATIVY:

Mnohé tradiční potraviny obsahující lepek mají dnes bezlepkové alternativy:

Bezlepkový chléb a pečivo : vyrobeno z bezlepkových muk.

Bezlepkové těstoviny : vyrobeno z rýžové, kukuřičné nebo čočkové mouky.

Bezlepkové cereálie : často vyrobeny z rýže nebo kukuřice.

 

Výhody bezlepkové stravy pro sportovce:

ZLEPŠENÍ TRÁVENÍ:

Jednou z hlavních výhod bezlepkové stravy pro sportovce je zlepšení trávení. Mnozí lidé, kteří vyloučili lepek ze své stravy, zaznamenali úlevu od trávicích problémů, jako jsou nadýmání, průjem, bolesti břicha a zácpa. Pro sportovce je optimální trávení klíčové, neboť zlepšuje absorpci živin, což vede k lepšímu výkonu a rychlejší regeneraci.

ZVÝŠENÁ ENERGIE A VYTRVALOST:

Někteří sportovci uvádějí, že po přechodu na bezlepkovou stravu pociťují zvýšenou energii a vytrvalost. To může být způsobeno snížením zánětlivých reakcí v těle a lepší celkovou funkcí trávicího systému. S více energie a vytrvalosti mohou sportovci podávat lepší výkony během tréninků a soutěží.

RYCHLEJŠÍ REGENERACE:

Bezlepková strava může podpořit rychlejší regeneraci svalů po náročných trénincích. Snížení zánětu v těle, které je často spojeno s konzumací lepku, může přispět k rychlejšímu hojení svalů a tkání. Sportovci tak mohou zkrátit čas potřebný k zotavení a rychleji se vrátit k intenzivním tréninkům.

SNÍŽENÍ RIZIKA ZÁNĚTŮ:

Lepek může u některých lidí vyvolávat zánětlivé reakce, které mohou negativně ovlivnit sportovní výkon a celkové zdraví. Eliminace lepku ze stravy může pomoci snížit riziko zánětů a tím zlepšit celkový zdravotní stav sportovce. Méně zánětů znamená méně bolesti a nepohodlí, což přispívá k lepšímu výkonu a větší radosti ze sportovních aktivit.

Pro mnohé sportovce může být přechod na bezlepkovou stravu prospěšný a přinést řadu výhod, které podpoří jejich trénink a soutěžení. Nicméně, jako při každé dietě, je důležité zajistit, aby byla strava vyvážená a bohatá na všechny potřebné živiny.

Snímka obrazovky 2024-05-23 164215

NEVÝHODY BEZLEPKOVÉ STRAVY PRO SPORTOVCE:

NUTRIČNÍ NEDOSTATKY:

Jednou z hlavních nevýhod bezlepkové stravy je riziko nedostatku některých základních živin. Bezlepkové potraviny mohou být často méně obohaceny vitamíny a minerály než jejich běžné ekvivalenty. Sportovci, kteří dodržují bezlepkovou stravu, mohou mít potíže s dostatkem vitamínů skupiny B, železa, vápníku a vlákniny. Proto je důležité, aby si pečlivě plánovala svá jídla a případně používali doplňky výživy, aby předešli těmto nedostatkům.

VYŠŠÍ NÁKLADY:

Bezlepkové potraviny jsou často dražší než tradiční potraviny obsahující lepek. Pro sportovce, kteří potřebují velké množství kalorií a různorodou stravu, mohou být náklady na udržování bezlepkové diety výrazně vyšší. Tento finanční aspekt může být pro některé sportovce omezující a může ovlivnit jejich schopnost dodržovat bezlepkovou stravu dlouhodobě.

OMEZENÝ VÝBĚR POTRAVIN:

Přechod na bezlepkovou stravu může přinést výzvy v plánování jídel a zajištění dostatečného příjmu kalorií a živin. Mnohé tradiční potraviny, které jsou základem stravy mnoha sportovců, obsahují lepek, což může omezit výběr dostupných jídel. Sportovci musí být kreativní a informovaní, aby si zajistili pestrou a vyváženou stravu, která pokryje všechny jejich nutriční potřeby.

RIZIKO SOCIÁLNÍ IZOLACE:

Dodržování bezlepkové stravy může být sociálně náročné, protože může být obtížné najít vhodná jídla na společenských akcích, v restauracích nebo během cest na soutěže. Sportovci mohou čelit problémům s jídlem na různých akcích, což může vést k pocitu izolace nebo nutnosti neustále vysvětlovat své stravovací požadavky. Tento aspekt může ovlivnit jejich společenský život a celkovou pohodu.

Pro sportovce je důležité zvážit tyto nevýhody a najít způsob, jak je minimalizovat, aby mohli získat maximální benefity z bezlepkové stravy, aniž by trpěly nedostatkem živin nebo sociální izolací.

Snímka obrazovky 2024-05-23 164425

 Bezlepková strava může přinést sportovcům řadu výhod, jako je zlepšení trávení, zvýšení energie a vytrvalosti, rychlejší regenerace a snížení rizika zánětů. Tyto benefity mohou významně přispět k lepšímu sportovnímu výkonu a celkovému zdraví. Nicméně, bezlepková strava má také své nevýhody, včetně rizika nutričních nedostatků, vyšších nákladů, omezeného výběru potravin a rizika sociální izolace.

Je důležité, aby sportovci zvážili všechny tyto aspekty před přechodem na bezlepkovou stravu. Každý jedinec je jiný, a proto je nezbytné přizpůsobit stravovací plán individuálním potřebám a cílům. Doporučuje se konzultovat tento krok s odborníkem na výživu, který může poskytnout odborné rady a zajistit, aby strava byla vyvážená a obsahovala všechny potřebné živiny.

Přechod na bezlepkovou stravu by měl být důkladně promyšlen a plánován, aby se zajistilo, že sportovec bude mít všechny potřebné prostředky k dosažení svých sportovních cílů a udržování optimálního zdraví.