Co jíst před a po cvičení? Jak se správně stravovat s ohledem na trénink

strava pred cvicenim (1)

V cestě za dosažením optimální postavy a zvýšením svalové hmoty neexistuje klíčový hráč, který by mohl nahradit roli, kterou hraje strava. Správné stravování představuje základ pro každého, kdo vstupuje do světa fitness s cílem změnit své tělo. Často se říká, že „strava tvoří 80% úspěchu, zbytek je cvičení,“ a není to jen prázdná fráze.

Cílem tohoto článku je poskytnout vám přehled o tom, jak může správná strava hrát klíčovou roli při formování vaší postavy podle vašich přání. Bez ohledu na to, zda se zaměřujete na redukci tělesného tuku, nárůst svalové hmoty nebo jednoduše na celkové zlepšení kondice, správné stravování je nepostradatelným prvkem na cestě k úspěchu. Nastavení základů v oblasti výživy může znamenat rozdíl mezi tréninkem, který vás posouvá dopředu, a stagnací na místě.

Stravování před tréninkem může mít několik variací: 

1. Trénink na lačno ,

Tento přístup znamená cvičit bez předchozího jídla nebo během postního stavu. Názory na význam a vhodnost tréninku na lačno se liší a závisí na individuálních preferencích, typu cvičení a osobních cílů. Zde jsou některé faktory, které byste měli zvážit:

Možné výhody:

  • Oxidace tuků: Trénink na lačno může zvýšit oxidaci tuků, protože v postním stavu je tělo nuceno čerpat energii z tukových zásob.
  • Insulínová citlivost: Některé studie naznačují, že trénink na lačno může zvýšit citlivost na inzulín a pomoci regulovat hladinu cukru v krvi.

 

Možné nevýhody:

  • Výkonnost: Někteří jednotlivci mohou pociťovat sníženou výkonnost bez dostatečné příjmu energie před tréninkem, což může ovlivnit kvalitu cvičení.
  • Riziko hypoglykémie: Pro některé lidi, zejména při intenzivním cvičení, může trénink na lačno zvýšit riziko hypoglykémie (nízká hladina cukru v krvi), což může způsobit závratě, slabost a nevolnost.
  • Zpomalení metabolismu: Pro některé jednotlivce může půst a trénink na lačno vést ke zpomalení metabolismu.

 

Individuální variabilita: 

Každý organismus je jedinečný, a proto to, co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého. Je důležité poslouchat své tělo a experimentovat s různými přístupy, abyste zjistili, co je pro vás nejlepší.

V případě, že máte zájem o trénink na lačno, doporučuje se postupovat opatrně, sledovat své tělo a v případě potřeby konzultovat s odborníkem na výživu nebo lékařem. Není vhodný pro každého, a pro některé lidi může být lepší mít lehkou a malou porci jídla, který dodá tréninku energii a kvalitu. 

 

2. Jídlo s vyváženým obsahem pro ideální tréninkový výkon:

Jídlo by mělo být načasováno 2-3 hodiny před výkonem , protože těsně před výkonem může plný žaludol způsobit únavu. 2-3 hodiny před cvičením: Vydatné jídlo s vyváženým poměrem sacharidů, bílkovin a zdravých tuků dává tělu čas na zpracování a využití živin.

Makronutrienty a jejich význam:  Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie. Dodávají tělu glykogen, což je palivo pro intenzivní fyzickou aktivitu. Ideální konzumace sacharidů je 2-3 hodiny před cvičením. Zdroje sacharidů: těstoviny, rýže, ovoce. Bílkoviny:  Stavební materiál pro svaly. Pomáhají obnovovat a opravovat tkáně. Zabraňují poškozením svalů při náročném tréninku. Zdroje: maso, vajíčka, ryby, doplňky výživy. Tuky:  Poskytují dlouhotrvající energii a podporují vstřebávání některých vitamínů. Mohou být zahrnuty v malém množství v jídle 2-3 hodiny před cvičením.

3. Jídlo před cvičením ve fázi hubnutí

Toto jídlo se liší od bodu číslo 2. v podstatě jen kvantitou. I během shazování tuku je důležité. aby měl trénink ideální délku a intezitu. Pro kvalitní trénink potřebujete určité množství energie. Je ovšem velmi důležité si počítat celkové množství kalorií během celého dne. Toto ideální jídlo je tedy stejné jako v bodě 2. jen s nižší celkovou kalorickou hodnotou (čili v přiměřené porci) 

 

Důležitost hydratace:

  • Proč je důležitá hydratace před cvičením:

    • Udržuje optimální hladinu tekutin v těle, což je klíčové pro správné fungování svalů a celkové výkonnosti.
    • Pomáhá zabránit dehydrataci, která může vést k únavě, ztrátě koncentrace a snížené schopnosti spalovat tuky.
  • Kdy pít vodu:

    • Malé množství tekutin by se mělo konzumovat před cvičením, ale ne až do bodu, kdy by způsobilo nepohodlí během tréninku.
    • Kontinuální hydratace během dne je stejně důležitá, aby se předešlo dehydrataci.

 

Optimální kombinace sacharidů, bílkovin, a zdravých tuků před cvičením, spolu s přiměřenou hydratací, může zajistit, že máte dostatek energie a živin k dosažení maximálního výkonu během tréninku a podpoříte své cíle.

 

Strava po cvičení: 

1. Pro lidi, kteří se snaží zhubnout tuk:

  • Bílkoviny : pomáhají udržovat svalovou hmotu, což je klíčové při hubnutí. Příklady potravin: Kuřecí prsa, ryby, tofu, vejce, proteinový koktejl. 
  • Sacharidy: Preferujte komplexní sacharidy s nižším glykemickým indexem. Příklady potravin: Hnědá rýže, sladké brambory, celozrnné těstoviny.
  • Zdravé tuky: Důležitost: Pomáhají udržovat nasycení a poskytují důležité mastné kyseliny. Příklady potravin: Avokádo, ořechy, olivový olej.
  • Kalorický obsah potréninkového jídla by měl být kontrolován. Celkově jídla v období hubnutí je třeba přizpůsobit velikostí porce, aby odpovídala správnému kalorickému příjmu.

 

2. Pro lidi, kteří chtějí zlepšit sílu a svalovou hmotu:

  • Bílkoviny : Nezbytné pro regeneraci a růst svalové hmoty. Příklady potravin: Mléčné výrobky, hovězí steak, losos, proteinový koktejl.
  • Sacharidy: s vyšším glykemickým indexem pro rychlé obnovení glykogenu. Příklady potravin: Banány, těstoviny, ovesné vločky, rýže.
  • Zdravé tuky: Poskytují dlouhotrvající energii pro náročné tréninky. Příklady potravin: Mandle, avokádo, vlašské ořechy.
  • (BCAA) : Důležitost: Pomáhají zmírnit svalovou únavu a podporují rychlou obnovu. Příklady potravin: Doplňky nebo přírodní zdroje jako maso a mléčné výrobky.
  • Voda: Hydratace podporuje transport živin a odplavení odpadních látek z organismu.

 

Ale navzdory obecným doporučením a zásadám výživy nezapomínejme na jedinečnost každého organismu. Každý má své vlastní potřeby, tolerance a preference. To, co funguje pro jednoho, nemusí být optimální pro druhého. Právě v této individualitě tkví klíč k úspěchu.

Experimentování s různými stravovacími přístupy a sledování, jak váš organismus reaguje, je kritické pro objevování toho, co je pro vás nejlepší. Někteří mohou preferovat vyšší příjem bílkovin, jiní zase mohou dobře reagovat na vyšší podíl zdravých tuků. Důležité je být otevřen novým zkušenostem, přijímat výzvy a přizpůsobovat svůj přístup podle potřeb vašeho těla.

Tímto způsobem, prostřednictvím pozorného poslechu a respektování svého těla, dosahujeme synergie mezi cvičením a stravou, čímž vytváříme výjimečný základ pro své zdraví a wellness. Takže pamatujte, cesta k dosažení fitness cílů není jen o tom, co se děje v posilovně, ale o tom, jak pečlivě vybíráme palivo pro naše tělo.