Mám cvičit s činkami nebo s vlastní váhou těla?

pexels-karlsolano-2780762

Vítejte všichni, kdo zvažují různé možnosti cvičení a chtějí zjistit, jestli je lepší cvičit s činkami nebo využívat vlastní váhu těla. Rozhodnutí mezi těmito dvěma formami cvičení může mít významný vliv na váš tréninkový program a dosažení vašich cílů. V tomto článku se podíváme na výhody a nevýhody obou metod, abychom vám poskytli ucelený pohled, který vám pomůže při rozhodování, která forma cvičení je pro vás nejvhodnější. Ať už se chystáte ke zvýšení svalové hmoty, zlepšení kondice nebo jednoduše k udržení zdravého životního stylu.

Cvičení s činkami:

Výhody:

Možnost zvýšení odporu: 

Cvičení s činkami umožňuje postupně zvyšovat váhu, což může vést k rychlejšímu nárůstu svalové hmoty a síly. Tento progresivní nárůst zatížení může podpořit adaptace svalů a vést k efektivnímu rozvoji svalové tkáně.

 Za kratší dobu umíme vypadat lépe, stačí postupně zvyšovat váhu a objemy tréninků.

Více variací cvičení:

Činky nabízejí širokou škálu cviků, což umožňuje zaměření na různé svalové skupiny. Od základních cviků jako bench press, mrtvé tahy až po izolační cviky jako bicepsové zvedání činky.

Nabídka cvičení s činkami je bohatá a umožňuje komplexní pokrytí různých svalových skupin.

Zlepšená stabilita:

Práce s činkami může pomoci zlepšit stabilitu a koordinaci svalů, protože vyžaduje více úsilí k udržení rovnováhy. Toto je důležité pro rozvoj funkční síly a přenosu síly do každodenních aktivit.

Samozřejmě se doporučuje začínat co s nejmenšími váhami, abychom si cvik osvojili, správně jej cvičili a nepoškodili nějakou část těla.

Nevýhody:

Potřeba vybavení:

Cvičení s činkami vyžaduje přístup k posilovně nebo kvalitním činkám, což může být pro některé lidi nákladné nebo nepraktické. Pro ty, kteří nemají přístup k posilovně nebo činkám, může toto omezení znamenat, že cvičení s činkami není vhodnou volbou.

Vyšší riziko zranění:

Práce s činkami může zvýšit riziko zranění, zejména nejsou-li dodrženy správné techniky nebo používá-li se příliš velká váha. Nepravidelný nebo nedostatečný trénink i nedostatečné používání bezpečnostních prvků může zvýšit riziko zranění.

Pokud přestanete chodit do fitka , je velmi pravděpodobné, že o kila a objem přijdete velmi rychle. Svaly rychle nafouklé, rychle i sfouknou.

Takové srovnání výhod a nevýhod cvičení s činkami může vám pomoci lépe pochopit tuto formu cvičení a zvážit, zda je pro vás vhodná.

pexels-scottwebb-136404

Cvičení s vlastní váhou těla:

Výhody:

Přístupnost:

Cvičení s vlastní váhou těla lze provádět kdekoli a kdykoli (doma, hrazda, venku workout..) bez potřeby vybavení, což je ideální pro ty, kteří nemají přístup k posilovně.

Tento způsob cvičení nabízí jednoduchou a přístupnou možnost trénování, což může být vhodné pro lidi se zaneprázdněným životním stylem nebo omezeným časem.

Zlepšená funkční síla:

Používání vlastní váhy těla zlepšuje funkční sílu a pohybovou kontrolu, což je prospěšné pro každodenní aktivity.

Cvičení, které zahrnuje pohyby podobné těm, které vykonáváme v běžném životě, může zlepšit naši schopnost provádět každodenní úkoly bez únavy nebo zranění.

Přestanete-li cvičit z nějakého důvodu jako je například: že jste nemocný, na dovolené nebo prostě nemáte čas, o objem svalů nepřijdete tak jednoduše, protože jsou husté a tvořené dlouhodobě.

Menší riziko zranění:

Cvičení s vlastní váhou těla obvykle přináší nižší riziko zranění, jelikož je méně zátěžové pro klouby a vazy.

Tento druh cvičení může být šetrnější k tělu, což je ideální pro ty, kteří se zotavují z poranění nebo mají obavy o potenciální zranění.

Nevýhody:

Omezený odpor:

Cvičení s vlastní váhou těla může být omezeno pro ty, kdo hledají výrazný nárůst svalové hmoty a síly, protože ne všechny cviky poskytují dostatečný odpor.

Pro ty, kteří se zabývají hypertrofií nebo silovým tréninkem, může být nutné přidat externí zatížení nebo jiné formy cvičení.

Svaly rostou pomaleji než při fitness cvičení s činkami a vysokými váhami. Důvod je, že při tomto tipu cvičení zapojujeme celé tělo jako celek a svaly rostou skupinově, tak jak přirozeně potřebují růst. Proto jednotlivé svaly neumíme ovlivnit, narostou jednoduše jak jim to tělo přikáže a jak mu to vyhovuje.

Méně variací cvičení:

Přestože existuje mnoho cviků s vlastní váhou těla, možnosti jsou omezenější v porovnání s použitím činek.

Pro ty, kteří vyhledávají různorodost ve svém tréninkovém programu, může být tento faktor omezením při výběru cvičení a jejich progresi.

pexels-cottonbro-3927387

Závěr:

Rozhodnutí mezi cvičením s činkami nebo s vlastní váhou těla závisí na individuálních cílech, preferencích a dostupnosti vybavení. Pro některé může být ideální kombinovat obě formy cvičení, zatímco jiní se mohou rozhodnout pro jednu nebo druhou možnost. Důležité je vybrat si formu cvičení, která vám nejlépe vyhovuje a při které se cítíte komfortně a příjemně.

Při rozhodování zvažte vaše individuální preference, cíle a dostupné zdroje. Máte-li přístup k posilovně a rádi experimentujete s různými váhami, cvičení s činkami může být pro vás ideální volbou. Na druhé straně, pokud preferujete pohodlí cvičení kdekoli a bez potřeby vybavení, cvičení s vlastní váhou těla může být lepší alternativou.

Nakonec nezapomeňte, že cílem je zvolit si cvičební režim, který vám přináší radost a zároveň vám pomáhá dosáhnout vašich cílů. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro cvičení s činkami, s vlastní váhou těla nebo kombinaci obou, je důležité, abyste se cítili motivováni a spokojeni s vaší tréninkovou rutinou.