Vitamin D. Čemu může pomoci suplementace vitamínem D? jak jej správně dávkovat?

vitamin D pr16.11 

 
Vitamin D je vitamín rozpustný v tucích. Tělo vyrábí vitamín D z cholesterolu procesem vyvolaným působením slunečních ultrafialových paprsků B v pokožce. Avšak nedostatek vitamínu D postihuje téměř 50% populace na celém světě. 1. )  Na V Čechách a na Slovensku dělaná studie ukázala nedostatek vitamínu D u 41% ( 2. ) Tento vitamín existuje ve dvou formách D2 a D3 . U člověka se pomocí UV záření dopadajícího na pokožku syntetizuje vitamín D3, proto je D3 ta nejpřirozenější forma tohoto vitamínu.  Lidé nevytvářejí vitamin D2 a většina ryb, jako jsou losos, makrela, obsahuje vitamin D3 ( 1. )   Příjem vitaminu D z potravy představuje jen 5 až 10% celkové průměrné denní dávky . ( 3. ) Proto jeho užívání v doplňcích výživy nemusí být rozhodně na škodu.

tvorba vitaminu dv těle obr.

 

KLINICKÉ VÝHODY VITAMÍNU D

1.  Posiluje  imunitní systém.  (v současnosti se jeho pravidelné užívání doporučuje iv souvislosti s onemocněním novým koronavirusem , pro jeho schopnost zmírnit průběh onemocnění (  4.5 .  ).  U pacientů s COVID-19, kteří měli adekvátní hladinu vitaminu D, bylo o 51,5 procent nižší riziko úmrtí na tuto chorobu a výrazně snížené riziko komplikací  ( 4. ) Také zvyšuje odolnost vůči jiným druhům virových onemocnění například chřipce typu A. ( 6. ) 

2. Působí preventivně proti rakovině . Vitamin D reguluje množení buněk, zastavuje růst nových krevních cév a má výrazné protizánětlivé účinky. Ve studii Health Professionals Follow-up Study (HPFS) bylo u osob s vysokými koncentracemi vitamínu D poloviční pravděpodobnost diagnostikování rakoviny tlustého střeva jako u osob s nízkými koncentracemi. ( 1 .) 

3. Pomáhá při vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva , což má přímý vliv i na svalovou hmotu, kosti a zuby. Může příznivě ovlivňovat některé  bolesti svalů, kostí, chronickou únavu a osteoporózu. 

4. Prevence před o nemocem srdce a hypertenzí.  Několik studií poskytuje důkazy o tom, že ochranný účinek vitaminu D na srdce by mohl být prostřednictvím systému hormonů renin-angiotenzin, potlačení zánětu nebo přímým účinkem na buňky srdce a stěny krevních cév. ( 1 . 7. ) Také zvýšení systolického krevního tlaku související s věkem bylo prokázáno významně níže u jedinců s dostatkem vitamínu D ( 1 . )

5. Obezita. Nízké koncentrace cirkulujícího vitamínu D jsou běžné při obezitě a mohou představovat potenciální mechanismus vysvětlující zvýšené riziko určitých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob.

6. Prevence  špatné nálady a depresi.  Nedostatek vitamínu D by také mohl způsobit, že se budete cítit malátní, bez chuti do ničeho a depresivní.  Podle Americké akademie rodinných lékařů může mít 10 - 20 procent lidí mírnou depresivní poruchu zvanou Sezónní afektivní porucha (SAD).  Tento pocit celkové únavy, obtíže případně nespavosti doprovázený přibíráním je nejčastěji diagnostikován v zimních měsících. ( 8 . 9 .)

7. Prevence zlomenin při běžných úrazech . Vitamin D pomáhá tělu vstřebávat vápník a hraje roli ve zdraví a pevnosti kostí.

8. Zlepšení regenerace svalů.  Studie poukazují také na vliv vitamínu D na kosterní svalstvo. Studie z Liverpoolské univerzity Johna Moorese zjistila, že šest týdnů suplementace 4 000 IU vitamínu D denně zlepšilo regeneraci svalů ve dnech po náročném tréninku. [ 9 .] Pokud trénujete tvrdě, zvláště pokud máte sklon ke zraněním při přetížení svalů, určitě stojí za zvážení užití doplňkového vitamínu D, který vám pomůže  maximalizovat zotavení a sníží pravděpodobnost úrazu.

OBSAH VITAMÍNU D V POTRAVĚ

Mezi jídla bohatá na vitamin D patří vaječné žloutky, ryby, (hlavně rybí tuk) hovězí játra, mléko a pomerančový džus. Nicméně není pravděpodobné, že obsah vitamínu D dostupného v potravinách, uspokojí potřeby denního příjmu pouze prostřednictvím potravin. Příjem vitaminu D z potravy obvykle představuje jen 5 až 10 % celkové průměrné denní dávky. ( 3. ) Proto jeho užívání v doplňcích výživy nemusí být rozhodně na škodu.

KOLIK VITAMÍNU D BY BYLO VHODNÉ DOPLNIT? JAK DÁVKOVAT?

Ideální doporučený příjem pro dospělého člověka je 400 až 1000 mj denně. Pokud nestrávíte mnoho času venku na slunci, nebo nejedáváte mnoho ryb s vysokým obsahem tuku, jsou doplňky nejlepším způsobem, jak zajistit, abyste přijali 800 až 1 000 IU denně.  (Vyšší dávky mohou být předepsány, pokud vám byl diagnostikován nedostatek vitaminu D.) Většina multivitaminů obsahuje pouze 400 IU.  Neberte si však více najednou, protože konzumace vícenásobných dávek dalších vitamínů a minerálů může být nebezpečné (například příliš mnoho vitamínu A jako retinol může způsobit vypadávání vlasů, průjmy, problémy s kostmi, pravděpodobně kvůli nepříznivé interakce s vitamínem D) ( 10 .) 

EXISTUJÍ NĚJAKÉ VEDLEJŠÍ ÚČINKY? CO SE STANE, POKUD UŽIJETE PŘÍLIŠ HODNĚ?

Předpokládá se, že horní hranice bezpečné suplementace vitamínem D je kolem 10 000 IU denně a je mnohem běžnější nedostatek než předávkování. [ 9 ]  Přesto si dávejte pozor na varovné signály, pokud užíváte doplňky vitaminu D.  Mezi vedlejší účinky toxicity vitaminu D patří slabost, letargie, bolesti hlavy a nevolnost.  Pokud si myslíte, že máte nedostatek vitaminu D a uvažujete o suplementaci, nebo pokud si myslíte, že užijete příliš mnoho, poraďte se se svým lékařem. ( 9 .)

JAK A KDY SPRÁVNĚ UŽÍVAT VITAMÍN D

Protože vitamín je D je rozpustný v tucích je dobré jej užívat po jídle s určitým obsahem tuku. Zaručuje to jeho lepší vstřebatelnost. 

TABLETY, KAPSLE NEBO KAPKY? 

Vitamin D se může užívat v několika různých formách, včetně perorálních kapek a tablet nebo softgelových kapslí. Podle studie z roku 2014 jsou všechny stejně účinné za předpokladu, že obsahují verzi vitamínu D-3. ( 9 . 11. )

JAKÝ JE ROZDÍL V OZNAČOVÁNÍ IU A MCG 

IU je mezinárodní jednotka představuje 0,025 mcg / 1 IU = 0.025 mcg / 1000 IU = 25 mcg / "mcg" se někdy označuje také jako "μg" 

KDE KOUPIT?  

Kvalitní vitamín D3 dostanete koupit na našem eshopu v odkazu zde:

CZ_vitamin D3

 


1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28127966/

3. https://primar.sme.sk/c/20818081/jako-ziskat-co-nejvíce-vitaminu-da-neublizit-si.html

4. https://www.healthline.com/health-news/new-study-found-80-percent-of-covid-19-patients-were-vitamin-d-deficient

5. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507131012.htm

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/#ref99

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18180395/

8. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra070553

9. https://www.bodybuilding.com/content/your-expert-guide-to-vitamin-d.html

10. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/time-for-more-vitamin-d

11. https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1359/jbmr.07s221